Menu

Meer over osteopathie

Still

Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten. Zo’n inzicht was destijds dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met specifieke handelingen herstelde hij die beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen. Deze behandelwijze was toen revolutionair.​

In 1891 stichtte Still ‘The American School of Osteopathy’.

Dat was het startsein voor een verdere ontwikkeling van de osteopathie. In de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk is osteopathie inmiddels een erkende vorm van gezondheidszorg geworden.

​Osteopathie is gebaseerd op drie bewegingssystemen

1. Steun- en bewegingsapparaat:

Dit zijn de botten, spieren en gewrichten. Logischerwijs is dit het systeem waarin dagelijks veel beweging plaatsvindt. De fysiotherapeut, chiropractor en manueel therapeut richten zich met name hierop.

2. Orgaanstelsel:

Het is belangrijk dat de organen voldoende beweeglijk zijn zodat de spijsvertering goed zijn werk kan doen waardoor voedingsstoffen opgenomen en afvalstoffen afgevoerd worden.

3. Craniosacrale systeem:

Dit noemen wij ook de ‘verpakking van het centrale zenuwstelsel’. Ook hier is voldoende beweging nodig om de hersenvloeistof te laten stromen van de hersenen naar het ruggenmerg en weer terug. Dit houdt de hersenen en het ruggenmerg gezond.

Deze drie systemen hebben meerdere verbindingen onderling waardoor bewegingsverlies bij het ene systeem vaak doorgegeven wordt aan het andere bewegingssysteem. Zo kan het voorkomen dat de osteopaat op een heel andere locatie werkt dan waar de klacht zich uit.

Andrew Taylor Still zei het zeer kort en bondig:

“Find it, fix it and leave it”

Met andere woorden: vind het primaire bewegingsverlies, corrigeer het en laat het lichaam zelf de nieuwe balans zoeken.

Dit houdt in dat doorgaans het aantal behandelingen beperkt kan blijven. Bij de meeste klachten is na 3 tot 6 behandelingen een duidelijke verbetering merkbaar. Bij hardnekkige klachten zullen er meer behandelingen nodig zijn.

WhatsApp chat