Menu

Hoe kom ik van mijn hielspoor af?

Hoe verhelp je een vaak pijnlijke klacht zoals hielspoor? Om daar verder op in te gaan, vertel ik eerst wat hielspoor is.

Hielspoor is een pijnlijke blessure die onder meer kan ontstaan door:

 • een afwijkende voetvorm (hol- of platvoet)
 • te intensieve belasting (bijvoorbeeld door sporten en overgewicht)
 • verkeerd schoeisel en langdurig staan 
 • een stand afwijking elders in het beweegapparaat

Dit kan leiden tot scheurtjes in het peesblad of lichte ontstekingsreacties die kunnen aanblijven en pijnklachten onder de voet of op de hak kunnen veroorzaken.

Een hielspoor wordt vaak in combinatie met een peesbladontsteking (fasciitis plantaris) gezien, maar kan ook pijnloos zijn.

Hielspoor of peesbladontsteking?

Onder de voet loopt een peesblad van de hak naar de voorvoet, de fascia plantaris genoemd. Deze zorgt voor steun en voorkomt doorzakken van de voet. Hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de pees aan de hak en ontstaat wanneer er te lang trekkracht ontstaat op de pees. Deze verkalking drukt in de pees. Hielspoor is dus de verkalking. De plantaire fasciitis is de ontsteking van de pees. Wanneer het peesblad geïrriteerd en ontstoken raakt, wordt het fasciïtis plantaris (peesbladontsteking) genoemd.

Symptomen hielspoor

De symptomen van hielspoor en peesbladontsteking zijn pijn onder de hiel van de voet. De pijn uit zich met name in de ochtend bij het opstarten en in de loop van de dag door het langer belasten. Ook na extra inspanning neemt de pijn vaak toe.

Osteopathisch onderzoek en behandeling van hielspoor

Bij lichamelijk onderzoek is er sprake van drukpijn onder de hiel. Ook het rekken van de peesplaat is pijnlijk. 

Osteopathisch wordt er een lokaal onderzoek gedaan: 

 • zoals het kijken naar de vorm en stand van uw voeten
 • de algemene houding in het looppatroon
 • en eventueel naar de schoenen die gedragen worden.

Maar ook de beweegketen wordt onderzocht. In de keten omhoog zijn een aantal gewrichten en spierketens belangrijk:

 • de knie
 • de heup
 • het bekken met sacrum (heiligbeen) 
 • ilii (darmbeenderen)
 • de wervelkolom met hun bijbehorende steunweefsel en spieren. 

Naast het onderzoek van de harde structuren vindt ook een onderzoek van de buik plaats. Aangezien de bekkenorganen en een deel van de darmen zich in het bekkengebied bevindt. Dit kan mogelijk de soepelheid van deze beweegketen beïnvloeden, waardoor klachten zich opbouwen. Denk aan een verstoring van de beweeglijkheid van het ilium (darmbeen). Dit kan resulteren in strakke spieren aan de achterkant van het bovenbeen en kuitspieren geven waardoor er ook getrokken wordt aan de hiel. Op termijn kan dit zelfs een aanleiding zijn om hielspoor te ontwikkelen.

Oorzaak van hielspoor

Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van de klacht. In mijn praktijk zie ik bij mensen met hielspoor vaak de relatie met lage rugklachten of bekken beweegproblematiek. Vandaar dat ik altijd vanuit de keten de klacht onderzoek en besluit om niet perse eerst de voet te behandelen, maar eerst een ander deel. 

Hielspoor is hardnekkig, omdat we dagelijks staan en de voeten belasten. Mijn advies is om het goed te laten onderzoeken door een osteopaat en andere specialisten zoals een podotherapeut en orthopedisch artsen. Gun het de tijd om te herstellen in combinatie met osteopathie.

Tips bij hielspoor

Hieronder vindt je nog een paar nuttige tips.

Het ontlasten van de voet door:

 • steunzolen dragen of een gelhak
 • rek- en strekoefeningen (alleen op indicatie van de therapeut)
 • schoenaanpassingen (bijvoorbeeld sportschoenen dragen met een stabiele en hogere hak).

Mocht je na het lezen van dit artikel vrijblijvend meer informatie willen, maak dan een afspraak voor een gratis inloopmoment of plan een behandeling. Beide kan via de online agenda. Wil je eerst meer informatie? Stuur me dan een Whatsapp-bericht, mail me of laat een bericht achter via het contactformulier.

WhatsApp chat